Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz kapcsolat a beszlani terrorakcióban?

MTI
2005.08.30. 21:16
A tavalyi beszlani túszejtést magára vállaló Sámil Bászájev csecsen hadúr azzal vádolta meg kedden, a túszdráma évfordulójának közeledtével az orosz titkosszolgálatokat, hogy "folyosót nyitottak neki" Észak-Oszétia felé, így akarták csapdába csalni. "Augusztus 31-től folyosót nyitottak nekünk felderítő műveletekhez" - áll a csecsen lázadóvezér közleményében a Kavkazcenter csecsen internetes hírportálon.

A közleményben Bászájev közölte: "kénytelen volt" elfoglalni az észak-osztétiai iskolát, hogy kijátssza a titkosszolgálatokat, amelyek állítólag beszivárogtattak egy ügynököt a lázadók közé. Az ügynök feladata az lett volna, hogy egy Vlagyikavkaz elleni támadásra bírja rá, könnyű átkelést sejtetve az oszét határon. "2004 tavasza óta az orosz titkosszolgálatokkal "együttműködve" készítettük elő az észak-oszét kormány székhelyének elfoglalását, amelyet szeptember 6-ára, Icskéria (Csecsenföld) függetlenségének napjára terveztünk" - írta Bászájev, gúnyos hangon elmesélve, hogyan játszotta ki a csapdát a beszivárgott orosz ügynök vallomásának köszönhetően. "Így érkeztünk meg Beszlanba, és "tévesztettük el" a támadás időpontját és célpontját".