Szilvia
5 °C
16 °C

Hodorkovszkij indul a moszkvai parlamenti pótválasztáson

MTI
2005.08.31. 14:54
Indul a decemberi moszkvai parlamenti pótválasztáson Mihail Hodorkovszkij - közölte szerdán az orosz fővárosban a hatóságilag tönkretett Yukos olajcég alapítója. Az ex-oligarcha a moszkvai 201-es választói kerületben jelölteti magát képviselőnek.

Hodorkovszkijt 9 évi börtönre ítélte egy moszkvai bíróság nagyarányú adócsalás vádjával, de az ítélet nem jogerős. Sokak szerint a Kreml valójában azért bünteti Hodorkovszkijt, mert kihívásokat intézett gazdasági, sőt politikai hatalma ellen. Az orosz törvények értelmében nincs akadálya, hogy Hodorkovszkij induljon a pótválasztáson: minden állampolgár választható és jogában áll választani, kivéve azokat, akik jogerős ítélet alapján szabadságvesztésüket töltik - reagált a bejelentésre az orosz központi választási bizottság elnöke.

Alekszandr Vesnyakov szerint a bizottság szeptember 2-iki ülésén dönt a pótválasztás időpontjáról, ami valószínűleg december 4. lesz. Mihail Hodorkovszkij fellebbezése ügyében a tárgyalást szeptember 14-re tűzték ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?