Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Véget ért a menekültek belgiumi templomfoglalása

MTI
2005.09.01. 06:11
Befejezték éhségsztrájkjukat és békés templomfoglalási akciójukat azok a kelet-európai és afrikai bevándorlók, akik két héttel ezelőtt a dél-belgiumi Charleroi város bazilikájában kerestek menedéket, miután egy társuk kitoloncolására kísérletet tett a rendőrség.

A mintegy ötven, az országban jelenleg törvénytelenül tartózkodó bevándorló az akció augusztus közepi kezdetén egy közeli menekültközpontban tartózkodott, arra várva, hogy menedékkérelmüket elbírálják. Miután azonban a központban a rendőrség jelent meg, hogy végrehajtsa egy elutasított kérelmű togói férfi kitoloncolását, a menekültek egy része tiltakozás gyanánt beköltözött a Szent Kristóf bazilikába. Akciójukkal - amelyet másnaptól éhségsztrájkkal toldottak meg - azt szerették volna elérni, hogy a hatóságok ne hajtsanak végre kiutasításokat legalább addig, amíg egy-egy ilyen ügyben fellebbezés van folyamatban (mint az említett togói menekült esetében).

Az éhezők azt követően hagytak fel akciójukkal, hogy tárgyalást folytattak Christian Dupont integrációért felelős miniszterrel. Időközben a belügyi tárca is ígéretet tett arra, hogy gyorsítja a menekültügyek elbírálását.