Sára, Márió
2 °C
6 °C

Október 19-én kezdődik Szaddám tömegmészárlási pere

MTI
2005.09.02. 18:37
Október 19-én veszi kezdetét Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök és bűntársainak bírósági tárgyalása - közölte egy neve elhallgatását azért kérő iraki igazságügy illetékes, mert egyelőre nincs felhatalmazása arra, hogy a hírt hivatalosan bejelentse. Mint elmondta: a bírósági eljárás kezdetét az iraki alkotmányról kiírt, október 15-én esedékes népszavazás utánra időzítették.

Ennek a tárgyalásnak a napirendjére annak a tömegmészárlásnak az ügyét tűzték, amelyet a volt diktátor-elnök rezsimje követett el 1982-ban egy síita faluban, a Bagdadtól 80 kilométerre északra lévő Dudzsailban. Miután a településen egy sikertelen merényletet kíséreltek meg Szaddám Huszein és kísérete ellen, bosszúból a diktátor pribékjei 143 helybelit gyilkoltak meg.

A vádlottak padján Szadám Huszein mellett három bűntársa is helyet foglal: Barzan Ibrahím akkori hírszerzési főnök, az exdiktátor féltestvére, Taha Jaszin Ramadan volt alelnök és Avad Hamed al-Bandar, a Baasz párt akkori falubeli tisztségviselője. Ha bíróság Szaddám Huszeint bűnösnek találja, akár halálra is ítélheti az exelnököt, akire ezen kívül még mintegy tucatnyi bírósági tárgyalás vár a jövőben.