Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Két japánt és egy britet gyilkoltak meg a tálibok

MTI
2005.09.03. 19:37
Két Afganisztánban eltűnt japán turistáról és egy elrabolt brit mérnökről bizonyosodott be szombaton, hogy a tálibok gyilkolták meg őket.

Az iszlám szélsőségesek egyik fellegvárának számító dél-afganisztáni Kandahárban még csütörtökön találtak két, európai ruhába öltözött, kelet-ázsiai külsejű holttestet. A szombaton Kabulban elvégzett boncolás bebizonyította, hogy annak a két japán állampolgárságú turistának a maradványairól van szó, akiknek augusztus 8-án veszett nyoma.

A 44 éves művészettörténész-tanár és a 30 éves angoltanárnő turistaúton volt Pakisztánban, s onnan taxin keltek át a határon, hogy a Bámiján-völgyben megnézzék a tálibok által 2001-ben lerombolt gigantikus Buddha-szobrokat. A kabuli törvényszéki orvostani intézet közlése szerint mindkettőjüket fejbelőtték.

Brit bejelentés szerint minden bizonnyal egy brit mérnök holttestére bukkantak a nyugat-afganisztáni Farah tartományban. David Addisont és helybéli tolmácsát egy szerdai támadásban rabolták el, amelyben életét vesztette négy rendőr.

Addison egy külföldi vállalatnak dolgozott, amely a Kandahár és a nyugat-afganisztáni Herát közötti országutat építi. Az afgán hatóságok akciót indítottak felkutatására, s ennek során bukkantak egy holttestre, amely - Kim Howells, afganisztáni ügyekkel megbízott brit külügyi államminiszter közlése szerint - valószínűleg a mérnöké.

A szerdai támadás végrehajtását a tálibok már korábban magukra vállalták. A szombati bejelentések után Abdul Latif Hakimi tálib szóvivő közölte: Addisont fegyvereseik rabolták el és végezték ki, a japán turisták halálához viszont semmi közük.