Emőke
-4 °C
9 °C

Brit lap szerint a szaúdiak figyelmeztették Londont a merényletre

MTI
2005.09.04. 14:25

Részletekbe menő tájékoztatást adott a szaúdi biztonsági szolgálat a brit elhárításnak a nyári londoni merénylet előkészületeiről - írta magas rangú szaúdi illetékeseket idézve vasárnap a The Observer. A hírt brit elhárítási források cáfolták. A baloldali brit vasárnapi lapnak nyilatkozó források szerint a briteknek Rijádban átadott tájékoztatás arról szólt, hogy terroristák 2005 első felében merényletet fognak elkövetni a londoni metróban.

A szaúdi hatóságok az értesülést egy szaúdi iszlám szélsőségestől kapták, aki - egy líbiai üzletember pénzügyi támogatásával - harcolt az iraki felkelők oldalán, és akkor fogták le, amikor hamis útlevéllel visszatért Szaúd-Arábiába. A tájékoztatás szerint az illető kihallgatása során bevallotta, hogy küldetésének része volt egy merénylet finanszírozásának megszervezése is a londoni metró, vagy egy londoni éjszakai szórakozóhely ellen.

A szaúdi őrizetes a hatóságok szerint a líbiai üzletembert nevezte meg a Nagy-Britanniában működő iszlám szélsőségesek fő pénzügyi támogatójának. A The Observer úgy tudja, hogy a líbiait, aki állítólag nemrég Nagy-Britanniában is megfordult, a brit és az amerikai elhárítás együtt keresi. Az elfogott szaúdi nem nevezte meg ugyan az akkor még készülő londoni merényletek elkövetőit, sem annak időpontját, a brit lapnak nyilatkozó rijádi források szerint azonban az átadott információnak így is figyelmeztetnie kellett volna a biztonsági szolgálatokat egy küszöbönálló támadásra.

Egy szaúdi forrás azt mondta a The Observernek, hogy amikor a londoni merénylet híre megérkezett, "azonnal eszünkbe jutott az a figyelmeztetés, amelyet átadtunk a briteknek ... a támadás csaknem abba az időkeretbe esett, amelyről mi is tudtunk". A lap által idézett brit elhárítási források ugyanakkor megkérdőjelezték a szaúdi figyelmeztetéseket, mondván: semmilyen érdemi információ nem futott be előzetesen a júliusi 7-ei robbantásokról.