Valér
4 °C
8 °C

Huszein ügyvédjei szerint jogtalanul tűzték ki Irakban a tárgyalást

MTI
2005.09.05. 13:55

Törvénytelennek, ráadásul politikai döntésnek minősítette a Szaddám Huszein volt iraki diktátort védő ügyvédek csoportja hétfőn azt, hogy Irakban október 19-re kitűzték a megbuktatott államfő ügyében a bírósági tárgyalást. Iszám Gazávi, a csoport szóvivője hangoztatta, hogy törvénytelen a per kitűzése, mert azt a kormány szóvivője jelentette be, és nem a bíróság.

Leisz Kubba, az iraki kormány szóvivője egyébként vasárnap azt közölte, hogy azért kapott ő felhatalmazást az időpont közlésére, mert a sajtóban számos kiszivárogtatás jelent meg, valamint, mert a különleges iraki bíróságnak nincs szóvivője. Az október 19-ei tárgyalás napirendjére annak a tömegmészárlásnak az ügyét tűzték, amelyet a volt diktátor-elnök rezsimje követett el 1982-ban egy síita faluban, a Bagdadtól 80 kilométerre északra lévő Dudzsailban.

Ha a volt iraki diktátort bűnösnek találják akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Szaddám Huszein védője szerint a különleges bíróságtól eddig még nem kapott semmilyen tájékoztatást arról, hogy mi a vád a volt államfő ellen, és így nem is tud felkészülni jogi védelmében.