Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bíróság elé állítják Jaruzelskit?

MTI
2005.09.07. 11:21
Bíróság előtt kell felelnie Wojciech Jaruzelski tábornoknak, volt lengyel köztársasági elnöknek, amiért 1981 decemberében bevezette hazájában a hadiállapotot, értesült a Zycie Warszawy című napilap. Az újság igazságügyi forrásokra hivatkozó szerdai jelentése szerint az államügyészség előreláthatólag már októberben vádat emel a tábornok ellen. A végső döntés előtt a jogászoknak már csak a központi katonai levéltárban található dokumentumokat kell ellenőrizniük.

Jaruzelski 1981. december 13-án vezette be a hadiállapotot, majd vezetésével megalakult a Nemzet Megmentésének Katonai Tanácsa.

A Szolidaritás szakszervezetet betiltották, elnökét, Lech Walesát több ezer disszidenssel együtt internálták. Jaruzelski a hadiállapotot mindig azzal az állítással igazolta, hogy ez volt a kisebbik rossz a Varsói Szerződés államainak inváziós fenyegetése láttán. A nemzetiszocialista és kommunista bűnök felderítésére alakult Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársai jelenleg a katonai levéltárban igyekeznek felkutatni olyan okmányokat, amelyek ezt az állítást alátámasztanák. Bel- és külföldön azonban eddig sem jogászok, sem pedig történészek vagy más tudósok nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Lengyelországot invázió fenyegette.