Piroska
-2 °C
5 °C

CDU/CSU: csökken az előny

MTI
2005.09.08. 21:11

Újabb közvélemény-kutatás mutatta ki Németországban a konzervatív (CDU/CSU) és a szociáldemokrata (SPD) tábor közötti különbség csökkenését, azt, hogy tíz nappal az előre hozott országos választások előtt a CDU/CSU szövetségesével, a liberális FDP-vel együtt nem képes abszolút többséget alkotni.

Az Infratest dimap intézet csütörtökön jelentette, hogy a konzervatív pártok 41 százalékkal vezetnek, de két százalékot veszítettek az előző heti Infratest-eredményhez képest. A szociáldemokraták állnak a második helyen 34 százalékkal, két százalékpontos gyarapodással. Az FDP 6,5 százalékra javult fel, míg a szociáldemokraták szövetségesei, a környezetvédők hét százalékon maradtak. A Baloldali Párt 8,5 százalékot szerezne, ha most lennének a választások, de ezzel a párttal e pillanatban senki sem akar koalícióra lépni. A Baloldali Párt, az egykori Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) is inkább ellenzéki szerepre készül. A Baloldali Párt listáján indulnak a szociáldemokratáktól elfordult Választási Alternatíva jelöltjei is.

Egy nappal korábban a Forsa közvélemény-kutató intézet mérései mutattak ki hasonló eredményeket: mind a Forsa, mind az Infratest Gerhard Schröder kancellár és Angela Merkel CDU-elnök, kancellárjelölt televíziós vitája után mutatta ki a CDU/CSU és az SPD közötti különbség csökkenését.