Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Musarraf bátornak nevezte Saront

MTI
2005.09.09. 13:55

Bátornak nevezte Pervez Musarraf pakisztáni elnök pénteken Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, amiért elrendelte a gázai övezetben a zsidó telepek kiürítését. Pervez Musarraf egy interjúban elmondta, hogy nagy benyomást tettek rá Ariel Saron lépései. "Azt hiszem, hogy az ilyen lépésekhez bátorságra és vakmerőségre van szükség" - mondta a pakisztáni elnök a gázai kivonulásról. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Saron "hasonló bátorság mutat majd a palesztin állam létrehozásában".

Musarraf azután állt elő méltató megjegyzéseivel, hogy kezdeményezésére a két ország külügyminisztere a múlt héten Isztambulban találkozott, az eddigi legmagasabb szintű kapcsolatfelvételt teremtve meg Pakisztán és Izrael között. Pakisztán úgy döntött, hogy a gázai övezeti zsidó telepek kiürítésének elismeréséül, a diplomáciai érintkezések fenntartására törekszik Izraellel.

Pervez Musarraf a terrorizmussal kapcsolatban kifejtette, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének hollétéről nincs friss információja, mindazonáltal valószínűnek tartotta, hogy bin Laden továbbra is a hegyek szabdalta pakisztáni-afganisztáni határ egyik oldalán rejtőzik. A pakisztáni elnök szerint mára sikerült megtörni az al-Kaidát, az már nem képes irányítani a többi iszlám szélsőséges csoportot, de mint jelkép továbbra is lelkesíti azokat.