Alfréd
-2 °C
2 °C

Hodorkovszkij hadat üzen a börtönből Putyinnak

MTI
2005.09.10. 18:44
Mihail Hodorkovszkij, a szétdarabolt Jukosz olajkonszern nem jogerősen elítélt volt vezetője a börtönből - egy német lapinterjú útján - azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy mindent megtesz az oroszországi hatalomváltás érdekében. "Millió és millió hívem van Oroszországban, s maholnap ennek a többszöröse lesz" - közölte a csalás és adóbűntett vádjával kilenc év elzárásra ítélt Hodorkovszkij a Süddeutsche Zeitungnak adott írásos interjúban, amelyet szombaton tettek közzé. A müncheni lap szerint ez az első interjú, amelyet Hodorkovszkij a börtönből egy nyugati médiumnak adott. Hodorkovszkij azt ígérte, hogy mindent megtesz egy erős ellenzék létrejötte érdekében, s ez az ellenzék már a 2008-ban esedékes orosz elnökválasztás után megszerezheti a hatalmat, "ha a mostani hatalom nem változik meg".

Hodorkovszkij arra a kérdésre, hogy ő maga államfő akar-e lenni, így válaszolt: "Még korai az én perspektíváimról beszélni". Oroszország egykoron egyik leggazdagabb embere úgy nyilatkozott, hogy a börtönviszonyok nem zavarják politikai munkájában, s nem tagadta: politikai karrierre tör. "De facto politikus lettem, amikor a Kreml börtönbe zárt" - közölte. Hodorkovszkij Putyin környezetét tette felelőssé peréért és a Jukosz feldarabolásáért, Putyint személyében nem támadta.

A Jukosz-ügyet számosan kreált ügynek tekintik, s a Kremlt sejtik mögötte, amely így akarta megbüntetni a Putyin ellenzékét támogató, politikai ambíciókat tápláló Hodorkovszkijt. A volt Jukosz-főnök ügyének fellebbviteli tárgyalása várhatóan szerdán kezdődik, maga Hodorkovszkij néhány nappal ezelőtt azt jelentette be, hogy képviselőjelöltként akar indulni a decemberre kiírt pótválasztáson. Erre addig lehetősége van, amíg nincs elítélve jogerősen.