Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az albán parlament jóváhagyta Sali Berisha kormányának összetételét

MTI
2005.09.11. 00:36
Az albán parlament szombaton nagy többséggel jóváhagyta az új kormányfő, Sali Berisha vezette kormány összetételét. A jelenlévő 137 képviselő közül - több mint tizenkét órás maratoni vita után - 84 támogatta és 53 ellenezte az új kormány jóváhagyását. Sali Berisha, aki egyben a jobbközép koalíció fő erejének, az Albán Demokrata Pártnak (PDS) az elnöke is egyben, ígéretet tett, hogy "könyörtelen harcot folytat a korrupció és a szervezett bűnözés ellen", és "az euroatlanti szervezetbe történő integrálódás útjára vezeti Albániát".

"A jogállam megteremtése lesz az elsődleges feladatunk" - hangsúlyozta Berisha, aki a miniszterelnök-helyettesi tisztségre Ilir Rusmaji Albánia-szerte elismert ügyvédet választotta. Az ellenzéki szocialisták nemmel szavaztak, "szélhámosságnak" nevezve Sali Berisha programját. Gramoz Ruci, az Albán Szocialista Párt főtitkára szerint ez a program mély politikai, intézményi, gazdasági és szociális válságba sodorja az országot

Sali Berishát, aki a kommunizmus utáni Albánia első elnöke volt 1992 és 1997 között, a múlt héten jelölték a kormányfői tisztségre, miután a jobbközép koalíció győzelmet aratott a júliusi parlamenti választásokon.

A kormányban a korábbi 19 helyett 14 miniszter van, jelentős szerepet kaptak a fiatal politikusok. A belügyi tárcát egy 33 éves újságíró, Sokol Olldashi vezeti, az igazságügy-miniszter a 31 éves Aldo Bumci. A kormány egyetlen női minisztere, a 33 éves Arenca Troshani jogásztanár az európai integrációs kérdésekkel foglalkozó tárcát vezeti.