Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A kormányzó párt nagy fölénnyel nyert a japán választásokon

MTI/AFP
2005.09.11. 15:32
Koidzumi kormányfő Liberális Demokrata Pártja (LDP) a parlamenti abszolút többséget biztosító nagy fölénnyel nyert Japánban az általános választásokon - közölték vasárnap, az urnák lezárása után az exit poll alapján. A fő ellenzéki erő, a centrista Japán Demokrata Párt (DPJ) meggyengülve került ki a választásokból. Az LDP a 480 parlamenti helyből a korábbi 249 helyett 285 és 325 közötti mandátumot szerzett meg, a DPJ pedig a korábbi 117 helyett 84 és 127 közöttit, legalábbis az NHK közszolgálati televízió felmérése szerint.

A TBC kereskedelmi adónak a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérése szerint Koidzumi pártjának 307, a DPJ-nek pedig 105 helye lesz a parlament alsó házában. Az LDP-vel szövetségben lévő buddhista Komeito 28-36 helyet szerez meg (korábban 34 volt).

Az eredmény nagy dicsőség a liberális-populista Koidzumi számára, aki gyakorlatilag a saját reformpolitikájáról - többek között az állami posta szerteágazó szolgáltatásainak privatizálásáról - szóló népszavazássá változtatta a választásokat. Ha a valódi eredmények megegyeznek a becsültekkel, az azt jelenti, hogy 15 év óta először tud egy párt önállóan kormányt alakítani Japánban, de a két szövetséges, az LDP és a Komeito akár a kétharmados többséget is megszerezheti együtt a parlamentben.