Benedek
-5 °C
5 °C

Újabb zavargások voltak Belfastban

MTI
2005.09.12. 06:25

Újabb zavargások törtek ki vasárnap este az észak-írországi Belfastban a brit koronához hű protestánsok és a rendőrök között - közölte a rendőrség. Az incidensek során hat rendőr megsebesült, tizenegy személyt őrizetbe vettek. Több mint hétszáz protestáns támadt benzines palackokkal, házilagos készítésű gránátokkal, kockakövekkel a rendvédelmi erőkre kora este a város protestánsok lakta keleti negyedében. Több gépkocsit felgyújtottak.

Vasárnap reggel Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka az Orániai Rend nevű protestáns politikai-vallási szervezetet okolta az előző napi zavargások kirobbantásáért, amelyek során harminckét rendőr sebesült meg. Orde délután a BBC-nek elmondta: hosszú idő óta először éles lövedékekkel vívott tűzpárbajok is lezajlottak a rendőrök és a brit hadsereg, illetve a rájuk támadó milíciák között.

Több száz protestáns szombaton amiatt tiltakozott, hogy a hatóságok betiltották az Orániai Rend menetét Belfast nyugati, katolikusok lakta negyedében, majd a tiltakozás zavargásokba torkollott.