Gerzson
-3 °C
2 °C

Parlamenti választások Norvégiában

MTI
2005.09.12. 06:32

Hozzávetőleg azonos támogatottsággal bír a két fő politikai erő Norvégiában, ahol hétfőn tartják a parlamenti választásokat. A vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint a voksolás kimenetele teljesen nyílt.

A legnagyobb példányszámú norvég napilap, a Verdens Gang számára készült fölmérés szerint a Kjell Magne Bondevik miniszterelnök vezette jobbközép kormánykoalíció pártjai és az őket kívülről támogató szélsőjobboldali Haladó Párt összesen 87 helyre számíthat a 169 fős parlamentben, az ellenzéki Munkáspárt vezette választási koalíció pedig 80-ra, s két hely jutna egy kis baloldali pártnak, a Vörös Választási Szövetségnek. Egy másik véleményszondázás viszont a baloldal hajszálnyi fölényét hozta ki, egy harmadik pedig az ellenzék hétfőn 87-81 arányú győzelmét jósolta.

A jobbközép pártok a kampányban adócsökkentést ígértek, valamint az egészségügyi ellátás és az oktatás fejlesztését, míg az ellenzék vezére, Jens Stoltenberg a további adócsökkentés helyett a jóléti kiadások növelését helyezte kilátásba.