Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Működésképtelen a szerb-montenegrói államszövetség?

MTI
2005.09.12. 16:45

Szerbia-Montenegrót sem államfője, sem miniszterelnöke nem képviseli majd az ENSZ Közgyűlésének kedden kezdődő jubileumi ülésszakán. Svetozar Marovic távol maradása sokak szerint arról tanúskodik, hogy működésképtelen a délszláv államközösség.

A belgrádi és a podgoricai média hangsúlyosan foglalkozik hétfőn azzal, hogy más országoktól eltérően a délszláv uniót nem az államfő, aki egyben a minisztertanács elnöke is, hanem Vuk Draskovic külügyminiszter fogja képviselni az ENSZ Közgyűlésének hatvanadik ülésszakán New Yorkban; miközben a küldöttség tagja lesz Boris Tadic szerb elnök, montenegrói kollégája, Filip Vujanovic neve nem szerepel a delegáció tagjainak listáján. Nem közölték hivatalosan, miért mondta le Marovic a részvételt, de a Dan című podgoricai lap tényként kezeli, hogy a Montenegróból való politikus így vállal szolidaritást Vujanoviccsal.

Sokan belgrádi-podgoricai ellentéteket sejtenek e mögött, mások szerint a délszláv államközösség működésképtelenségéről árulkodik ez a fejlemény. Ezt a véleményt osztja Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes is.