Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Exit poll: Norvégiában az ellenzék nyert

MTI
2005.09.12. 21:05

Az ellenzéki balközép pártszövetség nyerte a norvégiai parlamenti választásokat a választópolgároknak a szavazófülkéből való távozásakor történt megkérdezése alapján.

A TV2 független televízió megbízásából készített, az urnák hétfő esti zárása utáni percekben közzétett felmérés szerint az eddigi ellenzéki pártok tömbje 86 helyhez juthat a 169 fős oslói parlamentben, szemben az eddig kormányzó jobbközép tömb 83 mandátumával. Egy másik független tv-adó, az NRK felmérése szerint a két tömb képviselői 85-84 arányban osztoznának a parlamenti helyeken. A balközép tömböt a Norvég Munkáspárt, a liberális Centrumpárt és a Zöld Környezetvédő Párt alkotja. Kívülről támogatja őket a (kommunista) Vörös Választási Szövetség, amely a felmérések szerint 2 mandátumhoz jutott.

A balközép ellenzék ezzel megfosztaná eddigi többségétől a 2001-ben hatalomra jutott jobbközép kormányt, amelynek élén a Keresztény Néppártot vezető Kjell Magne Bondevik miniszterelnök állt. A kormányfő népszerűsége az utóbbi időben csökkent, jóllehet az ENSZ évente végzett kimutatása szerint kormányzása óta rendre Norvégia vezette azon országok jegyzékét, ahol a legjobb az élet minősége.