Auguszta
-4 °C
2 °C

Ciprus akadályozná a török-EU csatlakozási tárgyalásokat

MTI
2005.09.13. 09:41
Ciprus kilátásba helyezte kedden, hogy megakadályozza a török-EU csatlakozási tárgyalások október 3-i megkezdését, amiért uniós partnereivel nem sikerült dűlőre jutnia arról, hogyan kezeljék Törökország elutasító álláspontját Ciprus elismerésével kapcsolatban.

"Ha nem sikerül megállapodnunk, akkor nem lesz megállapodás (Törökország) uniós tárgyalási mandátumáról sem, s ez természetesn azt jelenti, hogy a tárgyalások nem fognak megkezdődni október 3-án" - közölte Kiprosz Kriszosztomidesz, a ciprusi kormány szóvivője.

Ciprust az Európai Unióban a földközi-tengeri sziget déli részét kormányzó görög ciprióták képviselik, akik akarják, hogy régi ellenfelük, Törökország ismerje el kormányukat, és hozzon létre vámuniót Ciprussal, mielőtt megkezdené EU-csatlakozási tárgyalásait.

Előzőleg hétfőn még úgy tűnt, hogy Brüsszelben előrelépés történt az akadályok elhárítását célzó diplomáciai erőfeszítésekben, miután a soros brit EU-elnökségnek sikerült olyan formulát szerkesztenie Ciprus elismeréséről, amelyet a tárgyalások egyik fő ellenzője, Franciaország is el tud fogadni.