Mátyás
-6 °C
1 °C

Lefegyverzik a szélsőséges palesztin szervezeteket?

MTI
2005.09.14. 09:24
Mahmúd Abbász palesztin vezető azt tervezi, hogy a közeli jövőben lefegyverezi a szélsőséges szervezeteket, saját mozgalma, a Fatah fegyveres szárnyával kezdve a sort - mondta Abbász egyik vezető tanácsadója a Háárec című izraeli lapnak.

Bár az elnöki tanácsadó, Rafík Huszeini nem említett határidőt, nyilatkozata az első említés arról, hogy Mahmúd Abbász foglalkozik a kérdés megoldásával.

Izrael és az Egyesült Államok régóta követeli Abbásztól, hogy szerelje le a szélsőséges csoportokat, mindenekelőtt a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, megfelelően annak a kötelezettségnek, amely a Palesztin Hatóságra hárul a nemzetközi közösség által támogatott, útitervként emlegetett béketervből adódóan. Abbász azonban mindeddig vonakodott szembeszállni e szélsőséges csoportokkal, s inkább együttműködésre törekedett velük.

A lefegyverzést Abbász a Fatahnak (a Palesztinai Felszabadítási Szervezetbe tömörült palesztin pártok és mozgalmak legnagyobbikának) fegyveres szárnyaival tervezi megkezdeni, "hogy bizonyítsa a többi csoportnak a folyamat komolyságát" - mondta Huszeini.