Gusztáv
-4 °C
1 °C

Saron: Izrael nem akar uralkodni a palesztinok felett

MTI
2005.09.15. 21:00

A palesztinok jogosultak arra, hogy saját államuk legyen és Izrael nem akar uralkodni felettük - jelentette ki Ariel Saron izraeli kormányfő csütörtökön az ENSZ jubileumi csúcsértekezletén mondott beszédében. A politikus megbékélést és kompromisszumkészséget sürgetett a palesztinok részéről annak érdekében, hogy véget érjen a közöttük lévő konfliktus. - Most már, hogy Izrael kivonult a Gázai övezetből, a palesztinokon a sor bebizonyítani, mennyire akarják a békét - hangoztatta.

"A palesztinok mindig a szomszédaink lesznek, tiszteljük őket és nincs szándékunkban uralkodni felettük. Joguk van a szabadságra" - hangsúlyozta Saron. Az izraeli kormányfő megismételte azt a többször hangoztatott felhívását, hogy a palesztinok fegyverezzék le a militáns csoportokat, ahogy azt az Egyesült Államok által is támogatott közel-keleti béketerv, az úgynevezett útiterv is előírja.

"Felszólítom a palesztin vezetést, hogy szabaduljon meg a terroristáktól. A palesztinoknak véget kell vetniük a zsidók és Izrael elleni gyűlöletnek és bujtogatásnak" - mondta az izraeli kormányfő.