Emőke
-4 °C
9 °C

Norvégia kivonja Irakból húsz tisztjét

MTI
2005.09.16. 10:21

Norvégia kivonja Irakból kis létszámú katonai kontingensét - közölte az amerikai elnökkel csütörtökön Jens Stoltenberg, a Norvég Munkáspárt vezetője, a miniszterelnöki tisztség várományosa. A NATO-tag Norvégiának mintegy húsz tisztje szolgál Irakban, vezérkari posztokon a Nagy-Britannia, illetve Lengyelország által vezetett haderők parancsnokságában, valamint az észak-atlanti szövetség iraki katonák kiképzését célzó missziójában.

"Egyértelművé tettük, hogy Norvégiának meggyőződésünk szerint nem lehetnek tisztjei Irakban" - mondta Jens Stoltenberg az NRK norvég rádiónak, miután beszélt George Bush amerikai elnökkel, aki felhívta őt, hogy gratuláljon neki hétfői választási győzelméhez. "Folytatni kívánjuk ugyanakkor az Egyesült Államokkal való szoros együttműködést a terrorizmus elleni harcban" - tette hozzá.

Norvégia nem támogatta 2003-ban az Egyesült Államok vezette Irak elleni háborút, azt hangoztatva, hogy a hadjárathoz az ENSZ nem adott egyértelmű felhatalmazást. Később mégis katonákat küldött Irakba az ottani helyzet stabilizálására, miután Washington bejelentette a hadműveletek befejezését.