Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tovább tárgyal Észak- és Dél-Korea

MTI
2005.09.16. 10:50

Észak- és Dél-Korea megállapodott, hogy folytatják erőfeszítéseiket a félsziget tartós békéjének megteremtésére, s aktívan keresik a katonai feszültség csökkentésének gyakorlati módozatait.

A két kormány képviselői az elmúlt héten tárgyalásokat folytattak Phenjanban, amelyekről pénteken közleményt adtak ki. Eszerint Észak- és Dél-Korea egyetért abban, hogy katonai megbeszéléseket kell tartani, és megállapodtak, hogy ezt javasolni fogják katonai vezetőiknek. Abban is egyetértésre jutottak, hogy a korábbinál több találkozót rendeznek az 1950-1953-as koreai háború miatt szétszakított családok számára, s a miniszteri tárgyalások következő fordulóját a dél-koreai Csedzsu-szigeten rendezik meg december 13-16-án.

A két Korea jogi szempontból még mindig háborúban áll egymással, mert a koreai háború fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget. A kölcsönös látogatások megszaporodtak azóta, hogy a két ország vezetői között 2000-ben történelmi találkozó zajlott le.

Phenjan ismételten követelte, hogy Szöul szüntesse be a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokkal rendezett közös hadgyakorlatokat, amelyek Észak-Korea szerint egy területe elleni invázió lehetőségét vetítik előre.