Mátyás
-6 °C
1 °C

Házkutatás Mladic egykori testőrénél

MTI
2005.09.16. 11:49

NATO-katonák rajtaütésszerűen megszállták, majd átkutatták pénteken a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic - a boszniai szerbek volt katonai parancsnoka - egyik feltételezett segítőjének házát a Szarajevó melletti Vojkovici faluban.

Azt remélték a rajtaütéstől, hogy olyan iratokat, feljegyzéseket találnak Mladjen Kenjic házában, amelyek fényt derítenek a bujkáló Mladic hollétére vagy legalább támogatói hálózatának működésére. Kenjic ugyanis Mladic testőrségének tagja volt egykor, s feltehetőleg most is része az extábornok bujkálását segítő hálózatnak - közölte Szarajevóban Derek Chappel, a Boszniában állomásozó NATO-erők szóvivője, nem térve ki a razzia eredményére.

A délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűnökkel vádolja Mladicot, aki a boszniai szerbek katonai erőit vezette az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háborúban. A hágai törvényszék és számos nyugati politikus feltételezése szerint Mladic valahol Szerbia-Montenegróban bujkál.