Géza
-12 °C
-4 °C

Peking bízik az észak-koreai válság rendezésében

MTI
2005.09.17. 22:22
Az esetleges megegyezés reményében vasárnap is folytatódnak Pekingben az Észak-Korea nukleáris programjáról zajló nemzetközi tárgyalások.

Ezt a kínai kormány magas rangú képviselője jelentette be helyi idő szerint szombat este, annak ellenére, hogy a korábban előterjesztett kínai kompromisszumos javaslat sem volt képes elmozdítani a holtpontról az ötödik tárgyalási fordulót.

Az észak-koreai atomválság megszüntetése érdekében évekkel ezelőtt kezdett megbeszéléseken a két Korea, továbbá az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína képviselői vesznek részt.

A jelenlegi tárgyalási forduló sikere érdekében Peking még pénteken egy kompromisszumos javaslatot terjesztett elő, amely általános vélemények szerint engedményeket tesz Phenjannak, mivel elismeri Észak-Korea jogát az atomenergia békés hasznosítására, és említést tesz egy könnyűvizes nukleáris reaktor építésének lehetőségéről is.

A kínai indítvány nem talált kedvező fogadtatásra a tárgyalások résztvevői körében, ennek ellenére - mint azt Taj Ping-ku (Dai Bingguo) kínai külügyminiszter közölte - a megbeszélések vasárnap is folytatódnak.

A kompromisszumos javaslat alátámasztására a kínai kormány szombaton nyilatkozatot tett közzé, amelyben felszólította a tárgyalásokon részt vevő országokat: tegyenek meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy a jelenlegi fordulót kihasználva véget vessenek a hidegháborús helyzetnek a Koreai-félszigeten.