Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Saron nem megy Londonba, mert fél

MTI
2005.09.18. 00:53
Nem hajlandó Londonba utazni az izraeli kormányfő, mert tart attól, hogy letartóztatják, írta szombati számában a The Times.

A vezető brit napilap értesülése szerint Ariel Saronnak Tony Blair brit miniszterelnök az ENSZ-ben tartott minapi csúcstalálkozón javasolta, hogy látogasson el Nagy-Britanniába.

Saron azonban - felidézve, hogy nemrégiben a brit hatóságok őrizetbe akarták venni az izraeli hadsereg egyik tábornokát, Doran Almog vezérőrnagyot háborús bűnök vádjával - úgy válaszolt: szívesen ellátogatna Londonba, de Almoghoz hasonlóan ő is sok évig szolgált az izraeli hadseregben, és ő is tábornok.

"Úgy hallottam, hogy a brit börtönök igen kemények ... nem szeretnék kikötni valamelyikben" - mondta állítólag az izraeli kormányfő a brit miniszterelnöknek.

Almog tábornok a minap az El Al izraeli légitársaság járatán érkezett a londoni Heathrow repülőtérre, ahol már a Scoland Yard emberei várták az egyik londoni bíróság által kiadott őrizetbe vételi utasítással. A magas rangú izraeli katonatisztet egy emberi jogi csoport jelentette fel, azzal a váddal, hogy a tábornok vezénylete alá tartozó egységek 2002-ben 59 palesztin házat romboltak le Gázában.

Almog, akit a londoni izraeli katonai attasé értesített a rá váró rendőrök jelenlétéről, végül nem szállt ki a repülőgépből, hanem visszatért Izraelbe.

A The Times szerint Mose Jaalon volt izraeli vezérkari főnök is tervezett londoni útja törlésére kényszerült az ellene induló esetleges eljárás kockázata miatt, sőt az izraeli hatóságok figyelmeztették a jelenlegi vezérkari főnököt, Dan Haluc vezérőrnagyot is arra, hogy ne utazzon Nagy-Britanniába.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft