Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Közel kétezer amerikai katona halt meg eddig Irakban

MTI
2005.09.19. 06:50
Lassan megközelíti a kétezret az iraki háború kezdete óta az arab országban életüket vesztett amerikai katonát száma - derül ki az amerikai védelmi tárca legfrissebb adataiból.

Ezek szerint a 2003 márciusában kezdődött iraki háború óta összesen 1989 amerikai katona halt meg az arab országban: közülük 1475 harcban esett el vagy terrorcselekmények oltották ki életét, a többiek baleset következtében haltak meg - derült ki a hétfőn ismertetett veszteségmérlegből. Az AP amerikai hírügynökség saját összesítése ennél eggyel több halálos áldozatot tart számon.

A halottakon kívül több mint hatezer amerikai katona szenvedett olyan súlyos sebesülést Irakban, hogy három napot meghaladó kórházi gyógykezelésre szorult.

Más olyan országok is szenvedtek veszteségeket, amelyek a szövetséges erők részeként katonákat állomásoztatnak, vagy állomásoztattak korábban Irakban. Nagy-Britannia 96 katonájának haláláról számolt be. Amerikai sajtóbeszámolók szerint Olaszország 26, Ukrajna 18, Lengyelország 17, Bulgária 13, Spanyolország 11, Szlovákia, Hollandia, Észtország, Thaiföld és Salvador egyaránt két, Kazahsztán, Lettország, Dánia és Magyarország pedig egy-egy katonáját vesztette el Irakban.