József, Bánk
-6 °C
0 °C

Főpróbát tartottak a londoni merénylők

MTI
2005.09.20. 14:57

A júliusi londoni merényletsorozat elkövetői néhány nappal a robbantások előtt "főpróbát" tartottak - közölte a Scotland Yard. A rendőrség térfigyelő kamerákkal készített új felvételeket hozott nyilvánosságra. Ezeken látható, hogy a négy merénylő közül hárman június 28-án - csakúgy, mint a merénylet napján - a Londontól északra fekvő Lutonból vonattal a londoni King´s Cross vasútállomásra utaztak. Valószínű, hogy az ugyanitt lévő metróállomásról "bejárták" a kilenc nappal későbbi metrómerényletek kiszemelt helyszíneit.

Az új felvételeken a három metrórobbantó terrorista, Shehzad Tanweer, Germaine Lindsay és Mohammad Sidique Khan látható a King´s Cross állomáson. A negyedik, Habib Hussain, aki egy londoni autóbuszt robbantott fel, nem. A Scotland Yard nem közölte ennek okát. A négy öngyilkos merénylő július 7-én robbantott pokolgépet három londoni metrószerelvényen és egy emeletes városi buszon, saját magukkal együtt 56 embert megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A rendőrség a merénylők otthonaiban tartott házkutatáson találta meg a King´s Cross állomáson a "főpróba" során vásárolt vonatjegyeket. Ezek alapján a rendőrség összesen 80 ezer, zárt láncú kamerával készített felvételt fésült át, mire megtalálta a június végi utazást mutató kockákat. A felvételeken van azonban egy háromórás "lyuk". A rendőrség csak azt tudja, hogy ezen idő alatt a három terrorista megfordult a Baker Street-i metróállomáson - itt nem volt robbantás a kilenc nappal későbbi merényletek során -, de azt nem, hogy még hol jártak és kivel találkoztak.