Sára, Márió
2 °C
6 °C

Merkel újra bizalmat kapott a CDU/CSU-frakciótól

MTI
2005.09.20. 20:08

Csaknem százszázalékos eredményt ért el Angela Merkel, a német konzervatív pártok (CDU/CSU) kancellárjelöltje a keddi frakcióvezető-választási ülésen. Merkel nem csak a CDU és a CSU közös parlamenti frakciójának a vezetője, de a kereszténydemokrata párt (CDU) elnöke is.

Merkel elsöprő 98,6 százalékot kapott, többet, mint a legutóbbi választáskor, amikor eredménye 93,72 százalék volt. Az eredményt fokmérőnek tartják abból a szempontból, hogy Merkel mennyi támogatást élvez a vasárnapi választások csalódást okozó eredménye után.

A 98,6 százalék demonstratív kiállás Merkel mellett közvetlenül azelőtt, hogy a kancellárjelölt és a bajor partnerpárt, a keresztényszociális unió (CSU) elnöke, Edmund Stoiber puhatolózó koalíciós eszmecseréket kezd a liberálisokkal (FDP), a zöldekkel (Szövetség´90/Zöldek) és a szociáldemokratákkal (SPD). Megerősítették tisztségében Michael Glost, a CSU-s parlamenti csoport vezetőjét is.

A vasárnapi választásokon a CDU/CSU lett az első, de nem sikerült stabil többségre szert tennie a liberálisokkal együtt. Szintén nem sikerült ugyanez a szociáldemokrata-zöld koalíciónak. A második helyen végzett szociáldemokraták azonban továbbra is igényt tartanak a kormányzásra, mondván, hogy a CDU és a CSU két külön párt, külön-külön gyengébbek, mint az SPD, s lényegében csak az számít, hogy kinek sikerül életképes koalíciót összekovácsolnia.