Emőke
-4 °C
9 °C

Akna csapódott a dél-oszét fővárosba

MTI
2005.09.20. 21:01

A dél-oszétiai hatóságok szerint hét embert sebesített meg egy grúz területről kiinduló aknatámadás a Grúziától elszakadt köztársaság fővárosában, Chinvaliban. Tbilisziben cáfolták, hogy a támadást grúz területről hajtották volna végre.

A dél-oszétiai elnök tanácsadója, Koszta Kocsijev arról számolt be, hogy a grúziai Nikozi falu irányából tűz alá vették Chinvalit, s a becsapódó 120 milliméteres aknavetőgránátok hét embert sebesítettek meg, köztük két gyermeket. A támadást a köztársaság napján intézték Dél-Oszétia ellen, a tömegeket megmozgató ünnepségeket mindazonáltal nem szakítják meg - mondta. A grúz igazságügyi és védelmi szervek teljességgel alaptalannak nevezték az állítást, hogy Chinvalit grúz területről érte volna támadás. "Hitelt érdemlően kijelenthetjük, hogy a (dél-oszét fél által) megnevezett vagy más grúz falvakból nem vették tűz alá Chinvalit" - jelentette ki a térségben állomásozó vegyes békefenntartó erők grúz egységének parancsnoka.

Grúzia és a tőle 1990-ben háborúban elszakadt Dél-Oszétia között folyamatos a feszültség, miután Mihail Szaakasvili grúz elnök célul tűzte ki, hogy visszaállítja a grúz ellenőrzést a dél-kaukázusi ország elszakadt térségei felett. A dél-oszét hatóságok ugyanakkor egyesíteni akarják szakadár köztársaságukat az orosz határ túloldalán fekvő Észak-Oszétiával. Chinvali környékén előző nap, hétfőn is lövöldözés volt, amelyért az észak-oszét hatóságok a grúz védelmi miniszterhez hű milicistákat tették felelőssé.