Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Törökország feltételekhez köti Ciprus elismerését

MTI
2005.09.21. 22:47
Törökország csak akkor ismeri el Ciprust, ha az ENSZ keretében megoldást találnak a földközi-tengeri sziget három évtizedes megosztottságára, erősítette meg szerdán Namik Tan, az ankarai külügyminisztérium szóvivője, akit az Anatolia török hírügynökség idézett.

"Nem lesz elismerés mindaddig, amíg nem sikerül átfogó rendezést elérni a világszervezet keretében" - mondta a szóvivő New Yorkban, ahova Abdullah Gül török külügyminiszter kíséretében utazott az ENSZ közgyűlésére. "Azt a tényt, hogy a ciprusi görögök nem képviselik a ciprusi törököket, az ENSZ is elfogadta" - tette hozzá.

Az EU 25 tagállama szerdán Brüsszelben elvi egyezségre jutott arról, miként reagáljon a szervezet arra, hogy Ankara egyelőre nem hajlandó elismerni a Ciprusi Köztársaságot. Kiszivárgott hírek szerint az EU továbbra sem köti az elismeréshez a csatlakozási tárgyalások megindítását, hanem csak arra figyelmeztet, hogy "a tárgyalási folyamatnak szükséges eleme az összes tagállam (Törökország általi) elismerése".

Egyben felszólították Ankarát, hogy szüntessen meg minden akadályt a termékek szabad áramlása előtt. Ezzel az Európai Unió arra reagált, hogy a vámunió kiterjesztéséről szóló döntés ellenére Törökország továbbra sem nyitotta meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók, repülők előtt.