Háborús bűnös kiadatását kérte Ausztriától Zágráb

MTI
2005.09.22. 17:24

Hivatalosan is kérte egy horvát feltételezett háborús bűnös kiadatását Ausztriától csütörtökön a zágrábi igazságügyi tárca. A 92 éves Milivoj Asnert azzal gyanúsítják, hogy Pozsegában (Pozega), 1941-42-ben polgári személyek sérelmére bűncselekményeket követett el. A nácik hű szövetségesének számító egykori rendőrfőnök, Asner nyomára a tavaly indított "Utolsó Esély" akciója keretében a nácik felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ bukkant, s az Auszriában menedéket talált horvát háborús bűnösre felhívta a hatóságok, s elsősorban Horvátország figyelmét.

Asner Slavonska Pozega rendőrfőnöke volt a háború idején, amikor Horvátországot a náci Németországgal szövetséges usztasák rezsimje irányította, s a gyanú szerint részt vett deportálások megszervezésében is. Az usztasák üldözték a szerbeket, a zsidókat, a cigányokat és az ideológiájukkal szembeszálló horvátokat is. Független becslések szerint több százezren haltak meg az usztasa haláltáborokban a háború alatt.

Asner a háború után Ausztriába távozott, majd 1991-ben, Horvátország függetlenségének kikiáltása után visszatért, és Daruváron (Daruvar) telepedett le. 2004 nyarán ismét elhagyta az országot, amikor a Simon Wiesenthal Központ feltárta ügyét a horvát hatóságoknak. A horvát és osztrák útlevéllel is rendelkező Asner jelenleg Klagenfurtban él.

A jeruzsálemi Wiesenthal-központ korábban Zágrábtól, majd Bécstől is intézkedéseket kért - miután dokumentumokat is átadott -, s a több hónapos nyomozás után csütörtökön a horvát igazságügyi tárca szóvivője, Vesna Dovranic bejelentette: a kiadatási kérelemt továbbították az osztrák partner minisztériumhoz.  • Tippek
  • Biztosítás