Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Eltemették Simon Wiesenthalt

MTI
2005.09.23. 13:29

Családtagok, tisztelők százai, az izraeli és az osztrák kormány, valamint a Izraelbe akkreditált diplomáciai testület képviselőinek jelenlétében temették el pénteken a Tel-Avivtól északra fekvő Herzlijában Simon Wiesenthalt, a világhírű nácivadászt. Wiesenthal kedden hunyt el Bécsben 96 éves korában.

"Ma a holokauszt lelkiismeretét temetjük - jelentette ki Marin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ alapítója és elöljárója még a gyászszertartás előtt - Senki sem tett többet azért, hogy életben tartsuk a holokauszt emlékezetét, mint Simon Wiesenthal". Hier felidézte, hogy Wiesenthal azt kérte, hogy 90. születésnapját a bécsi Hotel Imperialban ünnepeljék meg. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért éppen ott, azt felelte: ez volt Hitler kedvenc szállodája és szeretné megmutatni, hogy a zsidók túlélték a nácikat.

Az izraeli kormány nevében búcsúzó Mikáel Melchior rabbi, oktatási miniszter-helyettes szerint Wiesenthal egy egész nemzedéknek megtanította a holokauszt történetét, hogy a múlt tudásából építsék fel a jövőt. Részvétüzenetet küldött a temetésre Ariel Saron izraeli kormányfő is, aki azonban biztonsági okokból nem jelent meg a helyszínen, így a gyászolókat nem kellett alávetni a miniszterelnöki jelenlétből fakadó hosszú, aprólékos ellenőrzéseknek.