Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Román rendőrök vertek meg egy magyart, mert fordítást kért

TransIndex
2005.09.24. 11:27
Kapcsolódók (1)
A Hargita megyei prefektusi hivatalban tett panaszt az a csíkszentgyörgyi betegnyugdíjas, akit elmondása szerint azért kezdték el ütlegelni a helybéli rendőrök szeptember 5-én, mert fordítást kért egy kihallgatáson. János Elemér azért kapott idézést, mert vitája van egy legelőről az egyik falubelivel.

Közlése szerint a helybeli rendőr, Vlad Urzica akkor kezdte öklözni, rugdosni, mikor azt kérte, kéne valaki, aki fordítson. Az áldozat kimenekült az őrsről, segítségért kiáltott, de a rendőr visszavonszolta – erre szemtanú is van. Miután leütötték, bent tovább verték, "szidták a magyarokat és a magyar nyelvet" – mondta.

Az áldozat 7-9 napon belül gyógyuló sérülésekről kapott törvényszéki orvostani leletet. A történteknek több szemtanúja volt, de senki sem mert közbeavatkozni. Névtelenül nyilatkozó csíkszentgyörgyiek szerint a gyanúsított rendőr brutalitására nem ez az első panasz.

A megyei rendőrparancsnok vizsgálócsoportot küldött a helyszínre – jelentette be Daniela Crisan, a Hargita megyei rendőr-felügyelőség szóvivője. Amennyiben a vád jogos, a rendőrök ellen az ügyészség jár majd el.