Piroska
-2 °C
5 °C

Erőszakba fulladt Bakuban az ellenzék tüntetése

MTI
2005.09.25. 17:06

Több tucat ellenzéki tüntetőt vert össze és vett őrizetbe vasárnap a rendőrség Azerbajdzsán fővárosának központjában, ahol engedély nélkül gyűltek össze az Azadlig (Szabadság) nevű ellenzéki párttömb szimpatizánsai, hogy Ilham Aliyev államfő lemondását és szabad választásokat követeljenek.

Helyszíni beszámolók szerint Isa Gambart, a Muzulmán Demokrata Párt (Musavat) vezetőjét alig tudták kimenekíteni a hívei: a politikust szállító autó üvegeit betörték a rendőrök, de a járműnek sikerült elhajtania.

A szervezők becslése szerint 500 ellenzéki vonult fel Baku belvárosában: narancssárga pólóban, kezében vörös szegfűvel "Szabad választásokat!" és "Szabadságot!" jelszót skandált a tömeg. Több utcában gyülekeztek és a Május 28. térre igyekeztek, ahol ismertetni kívánták követeléseiket. A teret körülvevő mintegy 200 rohamrendőr azonban megakadályozta a tüntetőket a tér elfoglalásában, gumibottal ütlegelte és távolabb szorította őket.

A november 6-ra kiírt parlamenti választások közeledtével mind feszültebbé válik a helyzet a volt szovjet köztársaságban.