Ágnes
-1 °C
2 °C

Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Franciaországban

MTI
2005.09.26. 10:19
Milánóban is terroristákat kerestek

Házkutatást kezdtek mintegy húsz lakásban a milánói hatóságok hétfőn reggel, feltételezett algériai terroristákat keresve. A rendőrség közlése szerint olyan ingatlanokat kutatnak át, amelyek a gyanú szerint az algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) rejtett tulajdonában vannak. A terroristák pénzelésére keresnek bizonyítékokat informatikai és textilipari export-import vállalkozásoknál. Egy csoport nyomában járnak, amelynek egyes tagjait már korábban letartóztatták.

Őrizetbe vett a francia rendőrség hét feltételezett iszlámista terroristát hétfőn abban a kiterjedt razziában, amelyet Párizs térségében és Normandiában hajtottak végre. Az előállított személyeket azzal gyanúsítják, hogy merényleteket készítettek elő Franciaországban, de nem volt határozottan körvonalazható tervük egy merénylet végrehajtására.

A francia titkosszolgálat már 2003. februárja óta figyelte a feltételezett terrorista sejtet, miután egy elítélt terroristát büntetésének letöltése után kiengedtek a börtönből. A megfigyelés eredményeképpen 2005 júniusában egy gyanúsítottat letartóztattak, s ekkor már egyértelműen a csoport nyomára bukkantak. Az őrizetbe vett személyeket Párizsban hallgatják ki. A francia rendőrségnek az utóbbi években már többször sikerült lelepleznie iszlámista terrorsejteket.