József, Bánk
-7 °C
0 °C

Arab megállapodás a terrorellenes fellépésről

MTI
2005.09.27. 18:14

A közel-keleti és észak-afrikai pénzügyi akciócsoportra (MENA FATF) keresztelt fórum részvevői kétnapos ülésük második napján egyetértettek abban, hogy szigorúbb előírásokat kell hozni az informális pénzátutalások és az alapítványok szabályozása terén. Tizennégy arab állam kedden megegyezett abban is, hogy vállalásaik betartását a jövő évtől kezdve számon kérik egymáson, így szorosabb ellenőrzés alá vonhatják a terrorcselekmények finanszírozását célzó pénzmozgásokat.

2006-ban Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek számíthat felülvizsgálatra, amelyen a továbbiakban tervek szerint évente két-három ország esne át, s 2010-re a MENA FATF valamennyi tagállamáról elkészülne az értékelés. A 14 tagállamnak - amelyekhez kedden csatlakozott Irak és Mauritánia is - ezután rendszeresen jelentést kell tennie arról, mit tett az esetleges hiányosságok felszámolása érdekében.

Az arab államok a fórumon aláírt megállapodások értelmében a pénzmozgások iszlámista terroristák által használt három fő módját vizsgálnák közelebbről: az iszlám világban megszokott informális utalványozás, a havala eszközét, a nagy mennyiségű készpénzzel szaladgáló futárokat és bizonyos alapítványokat.