Piroska
-2 °C
5 °C

A csehek nem akarnak előre hozott választást

MTI
2005.09.28. 09:30
A csehek több mint kétharmada elutasítja az előre hozott parlamenti választás gondolatát, nem egészen egyharmada viszont támogatja - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.

Az esetleges előre hozott választás gondolatát Jirí Paroubek szociáldemokrata kormányfő vetette fel szombaton, amikor bírálta partnerét, a kereszténydemokrata néppártot, hogy a koalíció helyett egyre inkább az ellenzéki polgári demokratákkal működik együtt. Felszólította a kereszténydemokratákat, hogy ha nem tetszik nekik a koalíció, akkor távozzanak, mert a szociáldemokrarák nem félnek az előre hozott választásoktól. Az ellenzéki polgári demokraták erre reagáló felhívását, hogy azonnal mondjon le, s akkor legyenek még az idén előre hozott választások, a kormányfő azonban elutasította.

Az idő előtti választások megrendezését a prágai STEM közvélemény-kutató intézet által megkérdezettek 68 százaléka utasította el, míg 30 százalékuk támogatta. Arra a kérdésre, hogy ki alakítson kormányt az esetleges előre hozott választások után, a válaszadók 44 százaléka a szociáldemokratákra, 46 százaléka pedig a polgári demokratákra szavazott.

A két párt népszerűsége közti januári több mint húsz százalékpontos különbség a legutóbbi felmérések szerint már tíz százalékpont alá süllyedt. Jirí Paroubek áprilisi miniszterelnökké választása óta a szociáldemokraták népszerűsége folyamatosan emelkedik, míg a polgári demokratáké csökken.