Alfréd
-3 °C
3 °C

Sztrájkoló tengerészektől kommandósok foglaltak vissza egy hajót

MTI
2005.09.28. 20:27
Látványos kommandós akcióval foglalták vissza a francia hatóságok a sztrájkoló tengerészek által elkötött kompot szerdán a korzikai partok közelében. Öt katonai helikopter vitte a csaknem félszáz kommandóst a Bastia melletti vizeken haladó hajóra, s a fegyveres akció során a komprablásban részt vett több mint félszáz matrózt "ártalmatlanná" tette a köteleken leereszkedett tucatnyi fegyveres: a sztrájkolókat a fedélzeten térdepeltették és megbilincselték.

A sztrájkoló tengerészek az SNMC komptársaság tervezett privatizációja elleni tiltakozó akciók keretében kerítették hatalmukba az ötszáz férőhelyes a Pascal-Paoli névre keresztelt komphajót - utasok nem voltak fedélzetén -, s Marseille kikötőből kedd este kifutva Korzika felé vették az irányt.

A kompeltérítés alkalmából szakszervezeti aktivisták és korzikai nacionalisták tüntettek Bastiában az állításuk szerint szakszervezetekkel kötött megállapodásokat felrúgó francia hatóságok ellen, s a kikötőt is eltorlaszolták egy időre: a csaknem ezer tüntető ellen kedd éjszaka könnygázt is bevetett a rendőrség.