Piroska
-2 °C
5 °C

Halott irakiak képei egy pornóoldalon

MTI
2005.09.29. 07:09

Az amerikai hadsereg nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy katonái megölt iraki vagy afganisztáni lázadók fotóit helyezték volna el egy pornográf weboldalon a pucér képanyaghoz való ingyenes hozzáférés fejében.

A honlap állítása szerint a fotókat amerikai katonák szolgáltatták, hogy cserében ingyen nézegethessék a meztelen kínálatot. Az iraki és afganisztáni felvételeken amerikai egyenruhát viselő személyek állnak elszenesedett vagy megcsonkított holttestek fölött. A fotók közül többet "sült iraki" és hasonló cinikus feliratokkal láttak el. Az ABC televízió szerdai híradása szerint az egyik felirat - szelíd fordításban - úgy szól, hogy "ne szórakozz az amerikai hadsereggel".

Az előzetes vizsgálat azzal zárult, hogy nem történt bűncselekmény és nem lehet bizonyossággal megállapítani, valóban amerikai katonák szolgáltatták-e a képeket és azokon valóban háborús halottak láthatók-e.

A szóban forgó honlapon a holttesteket elkülönítették a szexuális tartalmú képektől. Az Amsterdamból gondozott honlap a floridai illetékességű Chris Wilson tulajdona. Másfél éve üzemel, s amerikai katonák jó fél éve helyezik el itt névtelenül képeiket, de nem csak a megölt iraki és afgán felkelőkről, hanem a mindennapjaikról is.

A hírek szerint a hadsereg vezetése azt a lehetőséget is fontolóra vette, hogy megtiltja a fényképezőgép és a személyi számítógép használatát a katonáknak a háborús övezetekben.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft