Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerika-ellenes röplapokat terjeszt az al-Kaida

MTI
2005.09.29. 08:03

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szervezete által aláírt Amerika-ellenes feliratokat távolítottak el az amerikai tengerészgyalogosok Irak nyugati részén.

Az egyik plakátot egy Káimba vezető sivatagi országút mentén, a szíriai határ közelében helyezték el. A kék alapon sárga betűkkel írt szöveg arra szólítja fel az iraki állampolgárokat, hogy ne működjenek együtt az amerikaiakkal. Hasonló plakátokról érkezett jelentés a lázadók egyik fő központjának tekintett al-Anbár tartomány több városában.

Az al-Anbárban állomásozó tengerészgyalogosok parancsnoka a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy a Káímtól nyugatra fekvő Szaadat városában olyan röplapok kerültek forgalomba, amelyek megfenyegetik az amerikaiakat: vagy kivonulnak, vagy meghalnak. Mások "szent háborúra" és az iraki kormány elítélésére szólítják fel a lakosságot.

Az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette iraki Al-Kaida azt állítja, hogy szervezete átvette az uralmat a kájími térség felett és ott "iszlám köztársaságot" kiáltottak ki. Zarkávi fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Egy keddi iraki és amerikai bejelentés szerint megölték az iraki al-Kaida második számú emberét, Abu Azzámot és ezt Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó a "legnagyobb sikernek" nevezte Szaddám Huszein bukott diktátor 2003. decemberi elfogása óta.