Eleonóra
-1 °C
2 °C

Letartóztatták a volt szerbiai igazságügyi minisztert

MTI
2005.09.29. 09:03

Letartóztatták a volt szerbiai igazságügyi minisztert. Vladan Baticot azzal gyanúsítják, hogy hivatali helyzetével visszaélve közbenjárt egy bűnöző szabadulásáért. Baticot csütörtökre virradóra vették őrizetbe.

A Szerbiai Kereszténydemokrata Párt (DHSS) elnökét azzal a gyanúsítják, hogy 2003. júniusában - a Zoran Djindjic miniszterelnök meggyilkolása után bevezetett rendkívüli állapot idején - utasította a szerbiai büntetés-végrehajtási igazgatóság vezetőjét, hogy hívja fel a kruseváci kerületi börtön főnökét, és azonnal engedjék szabadon a Jotka bandája néven ismert bűnözőcsoport egyik tagját. Batic letartóztatását állítólag a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze rendelte el. Az esetről egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás.

A DHSS egyik tisztségviselője, Milan Protic hajnalban sajtótájékoztatót tartott, "sztálinista cselszövésnek" nevezte a hatósági intézkedést. Batic ügyvédje közölte, hogy az éjszaka folyamán védencét kihallgatták, s ő maga kérte, hogy ez hazugságvizsgáló géppel történjék, majd közölték vele, hogy "megbukott" a teszten.

Ez az első kényszerintézkedés a Djindjic-kormány egyik volt tagja ellen, jóllehet nem ő az első, aki ellen vizsgálódnak a bűnüldöző szervek. Nyomoznak Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, volt miniszterelnök-helyettes ellen, míg Cedomir Jovanovic volt miniszterelnök-helyettes ellen vádat is emeltek. Batic a kormányváltás óta ügyvédként tevékenykedett, a jelenlegi kormánytagokkal kapcsolatba hozható gyanús ügyeket feszegette nyilvános fellépésein.