Alfréd
-3 °C
3 °C

Blair elnézést kért a kirúgott veterántól

MTI
2005.09.29. 10:53

A kitört hatalmas botrány hatására a brit miniszterelnök személyesen kért elnézést a kormányzó Munkáspárt egyik legrégebbi aktív tagjától, akit előző nap brutális módon, a tévé nyilvánossága előtt dobtak ki a párt éves kongresszuságról, közbekiabálás miatt.

Walter Wolfgang, a Kampány a Nukleáris Leszerelésért (CND) nevű országos háborúellenes szervezet alelnöke, aki nem küldöttként, hanem vendégként ült a brightoni konferenciateremben, Jack Straw külügyminiszter felszólalását hallgatta, és amikor Straw azt mondta, hogy a brit csapatok iraki állomásoztatásának egyetlen célja az iraki kormány támogatása, közbekiáltott: "ez egy nagy hazugság, és ezt te is tudod".

A 82 éves Wolfgangot, aki 1937-ben menekült szüleivel Nagy-Britanniába a náci zsidóüldözések elől, két hatalmas termetű őrző-védő durván megragadta, és székéből kiemelve, kocsmákban szokásos módon szó szerint kidobta a teremből az utcára. Az őrök hasonló brutalitással dobták ki a hallgatóság egy másik, fiatalabb tagját, aki szót emelt az idős emberrel szemben alkalmazott bánásmód miatt.

A csütörtöki brit sajtó éles reakciói hatására Blair személyesen kért elnézést Wolfgangtól, és kijelentette: "ennek nem lett volna szabad megtörténnie". A kormányfő igyekezett ugyanakkor a teremőrökre hárítani a felelősséget, mondván: a kongresszus őrzését önkéntesek látják el, "akiknek képzését nyilván javítani kell a jövőben".