Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Népszavazás Algériában a megbékélésről

MTI
2005.09.29. 11:01

Népszavazás kezdődött csütörtökön Algériában Abdel-Azíz Buteflika elnök nemzeti megbékélési chartájáról, amelytől az államfő azt reméli, hogy véget vet az évtizedes politikai erőszaknak. Az elnöki indítványra több mint 18 millió szavazásra jogosult algériai adhatja le voksát, bár a két fő ellenzéki párt a népszavazás bojkottjára biztatott, mondván, hogy a kampány során nem volt módja hallatni a hangját.

A vitatott kezdeményezés értelmében beszüntetnék az igazságszolgáltatási eljárást mindazokkal szemben, akik véget vetnek fegyveres tevékenységüknek, és beszolgáltatják fegyverüket, kivéve, ha tömeges öldöklésben vagy nyilvános helyen véghez vitt robbantásban vettek részt. A charta másfelől kizárná a politikai életből az erőszakhullámot elindító szervezet, az Iszlám Üdvfront (FIS) volt vezetőit, továbbá segélyeket helyez kilátásba az eltűntek családjai, a terrorizmus áldozatainak hozzátartozói számára.

Becslések szerint több mint 150 ezer ember vesztette életét eddig az észak-afrikai országban tizenhárom éve kezdődött muzulmán erőszakcselekményekben. A terrorhullám azt követően tört ki, hogy a hadsereg törölte az 1992-es választások első fordulójának eredményét, amelynek alapján a később betiltott fundamentalista Iszlám Üdvfront (FIS) állt győzelemre.