Auguszta
-3 °C
2 °C

Bin Laden Angliában akart letelepedni

MTI
2005.09.29. 11:50

Oszama bin Laden milliárdos szaúdi terroristavezér 1995 végén megpróbált bevándorolni Nagy-Britanniába, de Michael Howard akkori belügyminiszter ellenezte azt - állítja mai számában a The Times. A tekintélyes londoni konzervatív napilap tudni véli, hogy az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője el akarta hagyni Szudánt, ahol kiutasítással fenyegették, és utasította londoni embereit: mérjék fel, van-e lehetősége Nagy-Britanniában letelepedni. Gazdag családja több tagjának ugyanis házaik voltak a szigetországban. 1995-ben át is utalta személyes vagyonának egy részét, hogy segítse híveit terroristasejtek létrehozására.

"Igazság szerint nagyon keveset tudtam róla, de arról tájékoztattak minket, hogy Bin Laden nagyon szeretett volna Nagy-Britanniába jönni. Komoly döntésnek tűnt" - jelentette ki a lapnak Michael Howard, aki John Mayor tory kormányában viselte a belügyi tárcát, jelenleg pedig a brit Konzervatív Párt vezetője. Ám Oszama bin Laden soha nem fordult hivatalosan a brit bevándorlási szervekhez, mert a belügyi illetékesek vizsgálatot folytattak ügyében, és Howard végül is ennek alapján úgy döntött, hogy bin Laden nem telepedhet le Nagy-Britanniában.

Ha Bin Laden azért ment volna Nagy-Britanniába, hogy előkészítse a New York-i ikertornyok elleni merényletet, és ha ezután az Egyesült Államok kérte volna kiadatását, a brit munkáspárti kormány törvénye alapján nem teljesíthették volna ezt a kérést. Az ottani jogszabályok szerint ugyanis nem lehet kiadni senkit olyan országnak, ahol él a halálbüntetés gyakorlata.