Mátyás
-6 °C
1 °C

Timosenko: hiba volt a "narancsos" tábor szakadása

MTI
2005.09.29. 13:05

Julia Timosenko volt ukrán kormányfő óriási hibának nevezte a "narancsos" tábor szakadását a Le Figaro című francia napilapnak csütörtökön adott interjújában, amelytől véleménye szerint Ukrajna hosszú ideig kínlódni fog. A szeptember 8-án menesztett miniszterelnök ugyanakkor úgy gondolja, hogy a közte és Viktor Juscsenko ukrán elnök között kialakult konfliktus nem jelentheti a demokratikus forradalom végét, hiszen azóta Ukrajna a változások útjára lépett, s a politikai botrányok nem a reformok csődjét, hanem a politikai élet megtisztulását jelentik.

Az újonnan kinevezett ukrán kormányról Timosenko úgy véli, hogy lényegében semmi nem változott, hiszen az államfő gyakorlatilag csak a miniszterelnököt cserélte le. De mivel Jurij Jehanurov kormányfő baráti viszonyban áll Leonyid Kucsma volt elnökkel, Timosenko véleménye szerint az új, elsősorban technikai jellegű kormány közelebb áll a régi rezsimhez és nem fog sokáig hivatalban maradni. Szerinte jelenleg valójában az államfő környezete irányítja az országot.

Juscsenkóval való viszonyáról a volt ukrán miniszterelnök elmondta, hogy útjaik végleg szétváltak: "Párhuzamos utakon fogunk haladni, két külön erőt képviselve, konkurenciát jelentve egymás számára. Remélem, hogy (a márciusban esedékes) parlamenti választásokon én fogom vezetni azt az erőt, amely hűséges maradt a tavaly novemberben a (kijevi) Függetlenség téren képviselt demokratikus elvekhez".