Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb EP-intés Szerbiának

MTI
2005.09.29. 20:03

Az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, az EU tagországait képviselő tanácsot és személy szerint Javier Solanát, az EU külpolitikai főképviselőjét, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet arra a biztonsági veszélyre, amelyet a vajdasági kisebbségek zaklatása jelent. az EU választott képviselőtestülete egy év leforgása alatt - tavaly szeptember után - a második határozatot fogadta el az ügyben.

A határozat figyelmezteti a szerbia-montenegrói, illetve a szerb kormányt, hogy a szabadság és demokrácia elve, az emberi jogok és alapvető szabadságok tiszteletben tartása, valamint a stabilizációs és társulási folyamat alapelemei előfeltételét képezik annak, hogy az EP beleegyezését adja a stabilizációs és társulási megállapodás aláírásához és általánosságban az Európai Unióval való jövőbeli partneri kapcsolatokhoz".

A szöveg a Vajdaság autonómiájának helyreállítására is felszólítja Szerbiát, és az oktatás, illetve a média területén valódi jogosítványokat követel a tartományi parlamentnek.