Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ellehetetlenítették az egyetlen szabad fehérorosz lapot

MTI
2005.09.29. 20:17

Leállíttatták a fehérorosz hatóságok az ország egyetlen független napilapjának nyomtatását és terjesztését - közölte csütörtökön a lap főszerkesztője. Joszif Szeredics, a Narodnaja Volja vezetője elmondta, hogy a szerkesztőséget előző nap levélben értesítette az állami nyomdahivatal és a nyomtatott sajtótermékek terjesztéséért felelős állami monopólium arról, hogy felmondják eddigi szerződéseiket.

Szeredics a szólásszabadság elleni kormányzati terrorizmusnak minősítette a történteket. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a lapot ezután Litvániában vagy Oroszországban nyomtatják majd, ha a szerkesztőséget kénytelenek lesznek végleg bezárni.

A főszerkesztő az újság újkeletű gondjait a jövő nyári elnökválasztással hozta összefüggésbe, amelyen az országát önkényuralmi módszerekkel vezető Alekszandr Lukasenko elnöknek az ellenzék közös jelöltjével kell majd megmérkőznie. "Az elnökválasztás idejére egyáltalán nem marad független média" Fehéroroszországban - tette hozzá.

A fehérorosz kormányzat az ország minden rádió- és tévécsatornáját, valamint napilapját ellenőrzés alatt tartja. Az egyetlen kivétel eddig a 29 ezres példányszámban megjelenő Narodnaja Volja volt. A fehérorosz tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a lapot sújtó intézkedéseket.