Emőke
-4 °C
9 °C

Írország enyhít a magyar munkavállalók korlátozásain is

MTI
2005.09.30. 16:49
A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány - írta pénteken a The Irish Times. Írország - Nagy-Britanniához hasonlóan - a tavalyi EU-bővítés után nem emelt munkavállalási korlátot az új tagországok polgárai elé, de kétévi legális munkaviszonyhoz kötötte a hozzáférést az ír szociális ellátórendszer egészéhez, attól tartva, hogy kelet-európaiak nagy számban érkeznek csak e kedvezmények igénybe vétele végett.

A legnagyobb ír napilap ugyanakkor pénteki számában - kormányzati tanácsadó intézmények adatait idézve - azt írta: a bővítés utáni első évben 85 ezer kelet-európai munkavállaló érkezett Írországba, de alig 3 százalékuk folyamodott valamilyen szociális ellátásért, vagyis nem váltak valóra a kelet-európaiak nagyarányú "kedvezmény-turizmusáról" szóló jóslatok.

Siobhán O´Donoghue, a bevándorlók jogait védelmező ír központ (Migrant Rights Centre Ireland) azt mondta: főleg olyan, nehéz helyzetbe került munkavállalókkal van dolguk, akik elvesztették állásukat, munkahelyi sérülést szenvedtek vagy kihasználták őket.