Ágnes
-1 °C
2 °C

A 'nagy lányokat' hiányolják az osztrák himnuszból

MTI
2005.09.30. 17:25

Nem változtatják meg az osztrák himnusz szövegét, miután a kormánykoalíció Jörg Haider vezette kisebbik pártja elutasította ezt a lehetőséget.

Hubert Gorbach alkancellár, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű párt vezető képviselője pénteken Bécsben úgy magyarázta a Haider vezette párt döntését, hogy "egy politikus nem cselekedhet a nép akaratával szemben". Gorbach ezzel azokra a felmérésekre utalt, amelyek egyöntetűen azt jelezték: a közvélemény döntő többsége elutasítja a himnusz szövegének a módosítását.

A módosítást még a hét elején vetette fel Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter, aki egyben a nők kérdéseivel is foglalkozik a Wolfgang Schüssel vezette koalíciós kormányban. Arra hivatkozott, hogy a himnusz szövege túlságosan férfipárti, mert Ausztriáról csak mint nagy férfiak hazájáról beszél, mintha a hazának csak nagy fiai lennének, lányai pedig nem. Ezért egy szövegváltozatot is ismertettek már, amelyben a haza nagy fiai mellett a haza nagy lányait is megemlítették, és a hazát jelentő Vaterland szót (amely a Vater szóelemmel az apára utal) a semleges Heimatra cserélték.