József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ezrével térnek vissza New Orleans lakói otthonaikba

MTI
2005.10.01. 07:04
Ezrével kezdték meg a visszatérést elhagyott otthonaikba helyi idő szerint pénteken New Orleans lakói, akiket augusztus végén a Katrina hurrikán könyörtelen csapása űzött el a városból. Most először vehették szemügyre, hogy a hurrikán közvetlen környezetükben milyen pusztítást okozott. Noha a rothadó élelmiszer és a szemét bűze még áthatotta a kiszáradt körzeteket, az útakadályokat, köztük a kidőlt fákat a hatóságok már eltávolították, s az áramszolgáltatás is a legtöbb helyütt helyreállt.

A város polgármestere, Ray Nagin a legfőbb szószolója volt annak, hogy a lakók mielőbb visszatérhessenek otthonaikba. Nagin dacolt még az egészségügyi illetékesekkel is, akik figyelmeztettek a tiszta ivóvíz hiányára és felhívták a figyelmet arra is, hogy a csatornarendszer még mindig súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

A szerint mintegy 180 ezer ember már az elkövetkező napokban visszatér, s néhány héten belül a hazatérők száma elérheti a 300 ezret. A Katrina előtt New Orleans lakóinak száma 450 ezer volt. A város egyes részeit ugyanakkor még mindig víz borítja, s ezek a körzetek még sokáig "tiltott területet" jelentenek a korábbi lakók számára.